top of page

Ne kadar fakir olduğunuzu biliyor muydunuz?


Para, bu hayatta, sağlıktan sonraki ilk önceliğimiz. Hatta ne yazık ki dünya üzerinde parası olmadığı için sağlığını ve dâhi hayatını kaybeden milyonlarca insan var. Her sabah sıcak yatağımızdan kalkıp çalışmak zorunda olmamızın, yaşamak için çalışmak yerine, çalışmak için yaşıyor oluşumuzun tek sebebi para. Küçük çocukların “büyüyünce ne olacaksın” sorusuna verdikleri “doktor” cevabının altında yatan gizli sebep, insanlar tarafından ne kadar saygı göreceğinizin kıstası, devlete kapağı atmak deyiminin kaynağı, babası ölmüş birkaç kardeşin birbirlerinden nefret etme nedeni, dünyanın öteki ucundan gelen Amerikalının Ortadoğu’da at koşturmasının tek sebebi para. Bana göre o, icat edilmiş en uğursuz araç.

Birkaç zaman önce düşünürken aklımdan şöyle bir cümle geçti: “Para, senin neye ne kadar sahip olabileceğine karar veren sistemin adıdır.” Sonra sizden önce davranıp, şu videoyu kendime ithaf ettim.

Hadi dürüst olalım ve itiraf edelim: Hepimiz bizden daha zengin olanlara imrenerek bakıyor ve içten içe onlar gibi olmak istiyoruz. Bizden daha fakir insanların var olduğu düşüncesi aklımıza ayda yılda bir gelse de geldiği gibi geçip gidiyor. Hayatında hiç tatile gitmemiş biri yıllık iznini evinde geçiriyor olmaktan hayıflanırken, hayatında hiç evi olmamış bir insan da sokaklarda yatıyor olmaktan mutsuzluk duyuyor. Aynı zamanda dünyanın başka bir yerindeki bir çocuk, susmayan silahlar ve düşen bombalar yüzünden çıkabileceği bir sokak olmadığından şikayet ediyor. Tüm bunlar olurken bir yerlerde içecek bir bardak suyu olmayan insanlar susuzluktan ölüyor. Çok mu kötümser oldu? Hayır. Bunlar yalnızca ücretli belgesel kanallarında dinlediğimiz hikayeler değil. Bunlar hayatın acımasız gerçekleri.

İnternette dolaşırken bir site keşfettim. Global Rich List yani Türkçesi ile Küresel Zengin Listesi. İlk bakışta dünyanın en zengin insanlarını listeleyen bir site gibi duruyor. Fakat sitenin asıl amacı, yıllık geliriniz üzerinden, dünyadaki tüm insanlar arasında bu zenginler listesinin neresinde olduğunuzu görmeniz. Bunun için Ali Ağaoğlu olmanıza gerek yok. Asgari ücret ile çalışan bir işçi dahi olsanız, bu listede yer almış olacaksınız. Pek inandırıcı gelmiyor değil mi? Hadi başlayalım.

Asgari ücret alan biri olduğumuzu varsayıyoruz. Çalışma Bakanlığı’nın sitesinden asgari ücretin ne kadar olduğuna bakıyoruz. 846 Türk Lirası. Şimdi bunu 12 ile çarpıp yıllık gelirimizi buluyoruz. 10.152 Türk Lirası ediyor. İşte sonuçlar:

üzerindeki her beş kişiden dördü sizden daha fakir

Dünyanın en zengin %18’lik kısmı içindesiniz. Yani dünya üzerindeki her beş kişiden dördü sizden daha fakir. Bu da sizi dünyanın 1.086.594.076’ncı insanı yapıyor. Böyle anonim cümleler kurunca insan kendini gerçekten zengin hissedemiyor biliyorum. Ayrıca zenginler listesindeki yeriniz de tek bakışta okunamayacak kadar çok rakam içeriyor. Yine de şansımızı denemekte fayda var.

Türkiye’de asgari ücret alan bir işçinin maaşı, Pakistan’da yaşayan 35 doktorun aylık gelirine eşit. Bu da Pakistanlı bir doktor için ayda 24 Türk Lirası’na eşdeğer. Yok artık Lebron James dediğinizi duyar gibiyim. Ben de öyle dedim ve araştırdım, aylık maaşınız değil ama yıllık maaşınız gerçekten de Pakistan’da 35 doktora 1 aylık maaş olarak verilebiliyor. Yani eşit zaman aralığında bakarsak Pakistanlı bir doktorun 3 katı maaş alıyorsunuz demektir.

Siz de ne kadar fakir olduğunuzu merak ediyorsanız şuradan kontrol edebilirsiniz.


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page